2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Lakūno šalmas - kepurė






Kai pirmos snaigės paliečia veidą...

Mūsų šventėms daugiau nereikia nieko...: židinys jau žybsi kalėdinėmis lemputėmis ir kojinėmis, vakar namai pakvipo kalėdiniais sausainiais, o šiandien pagaliau iškrito tikras sniegas. Vyresnėlis kasdien vis nerimavo „kada? Na kada gi bus sniego?“. Mūsų rūpesčiai visai kitokie, reikia suskubti , nupirkti, pagaminti. Šiandien aš supratau, kad jiems daugiau nereikia nieko...kai pirmos baltos snaigės paliečia veidą, to vaikiško džiaugsmo užtenka visiems, o tai ir yra tikrų tikriausia šventė!

Labai ilgai sukau galvą, kokia kepurė galėtų pradžiuginti penkiametį berniuką. Galiausiai, nusprendžiau jokių bumbuliukų, šį kartą tikras lakūno šalmas ir mėgstama žalia spalva.
Lakūno kepurę – šalmą pradėkite megzti nuo raištelių. Megzkite abu vienu metu. Ant virbalų apmeskite po 6 akis ir megzkite žarnele: pirma akis nukeliama, antra geroji, trečia nukeliama (kai siūlas akies priekyje), ketvirta geroji, penkta nukeliama (kai siūlas akies priekyje), šešta blogoji). Megzkite 20–30 cm, o tada pradėkite platinti ausyčių dalis. Iš kiekvienos akies išmegzkite po dvi akis (iš viso 10 akių). Jau galima pasirinkti ausyčių raštą: tris kraštines akis megzkite ripsu, o vidurines gerosiomis akimis. Kiekvienoje gerojoje eilėje po ir prieš ripso akių vis pridėkite po vieną akį tol, kol kepurytės ausyčių dalys išplatės iki 22 – 24 akių. Tuomet, reikia pridėti akis kepurės pakaušiui, todėl tarp ausyčių apmeskite 22 akių. Tada megzkite dar 2 cm ripsu ir tarp ausyčių pridėkite 32 akių priekinei daliai. Dabar jau reikės 5 virbalų, sujunkite visas akis į ratą. Megzkite dar 1–1,5 cm ripsu, paskui pradėkite gerosiomis akimis. Numezgusios 14-15 cm aukščio kepurę pradėkite siaurinti: sumegzkite po dvi akis ten, kur susisiekia du virbalai. Taip siaurinkite kol liks apie 10 - 15 akių, pamegzkite jas dar kelias eiles ir pertraukite siūlą. Kepurė viršugalvyje akys sueis į centrą pasvirusiomis linijomis.
Kepurės centre prisiūkite pagal schemą nertą lėktuvą.
Gavau nuo mažo vyro netgi komplimentą - "šita, mama, labai graži!"

1 komentaras:

  1. Sveiki, nuostabus berniukas ir kepurė labai graži! :) Norėčiau patikslinti dėl siūlų ir virbalų - gal pamenate, kokio storio jie maždaug buvo? Ruošiamės žiemai :). Dėkui.

    AtsakytiPanaikinti