2010 m. balandžio 28 d., trečiadienis

Liemenė su meškučiu


Pastarosiomis dienomis pavasaris vis dar slepiasi. Gal todėl viena artima mano draugė jau keletą dienų "neduoda man ramybės" (gerąja prasme žinoma): "kaip nuleisti liemenei rankoves, kaip numegzti kaklą, o kaip apsiūti?" Smagu žinoma labai, kad atsiranda mamų bendraminčių, todėl nutariau ištraukti iš spintos mylimiausią sūnaus liemenę ir aprašyti. Gal kam nors pravers:)

Pirmiausia pasimatuojame kokio pločio ir ilgio turėtų būti mezginys. Susigalvoju arba surandu įdomų modelį ir raštą. Tada nusimezgu 20-30 akių pavyzdėlį ir pasimatuoju kiek centimetrų gaunasi. Taip reikia padaryti visada, kad galėtume apskaičiuoti kiek gi akių reikės mūsų mažylio rūbeliui. Visuomet pradedu megzti nuo nugaros. Kartais taip nutinka (bent jau man), kad neteisingai apskaičiuoju akis ir mezginys gaunasi per platus, tuomet mezgimo eigoje nugara tampa priekiu:)

O dabar eiga rimtai. Šios liemenės nugarai apmetame 80 akių. Mezgame stulpelio raštu (viena gera, kita bloga) 19 eilių. Tuomet tęsiame mezgimą lygiuoju raštu iki tos vietos kai reikia nuleisti rankoves. Rankovėms nugaroje nuleidžiame 5,3 ir 1 akis. Priekiui taip pat apmetame 80 akių (vaikučių mezginiams reikia tiek pat akių priekiui ir nugarai). Rankovėms nuleidžiame daugiau akių, šiuo atveju, 6, 3 ir 1. Likus maždaug 10-11 cm iki viršaus pradeda daryti V formos kaklą. Padaliname visas akis ant dviejų virbalų, akis ant vieno virbalo "paliekame ramybėje" kol kas ir mezgame vieną pusę, nuleidžiame akis taip: 1,0,1,1,1,1,0,1,0,1,0,1,0,1,0,1,0,0,0,0 ir užbaigiame mezginį. Tą patį darome ir su kita puse. Tuomet susiuvame liemenės dalis. Pasimatuojame kaklo ir rankovės linijų ilgį ir nusimezgame juosteles apdailai stulpelio raštu. Šiai liemenei kaklui apmečiau 116 akių, o rankovei 102. Detales prisiuvame.

Valiūkiškas rūbelis labiau patiks mažyliui ir labiau jį papuoš. Viename "mamų" žurnale radau megztuką su prisiūtu meškiuku. Meškiukai dažnai būna mažylių draugai:) Meškučio kūną nėriau stulpeliais, o galvytę ir rankytes apvaliai. Snukutį išsiuvinėjau, o liežuvėlį nunėriau ir prisiuvau.

Mano sūneliui tai mylimiausia liemenė!

10 komentarų:

  1. Meilutė liemenė. Tik norėčiau sužinoti, kokio amžiaus (ūgio) vaikui ji skirta?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Liemenė tinka berniukui nuo 8 mėnesių iki 2 metukų. Sėkmės mezgant:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas vakaras, norėčiau savo sūnui numegzti tokią liemenę, bet iškilo klausimų:Rankovėms nugaroje nuleidžiame 5,3 ir 1 akis(gal galit smulkiau paaiškint)
    1,0,1,1,1,1,0,1,0,1,0,1,0,1,0,1,0,0,0,0 ir užbaigiame mezginį ir šitą vietą, būčiau begalo dėkinga:) na aš tik mokausi, nepykit už kvailus klausimus;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rankovems akis nuleiskite per tris kartus: pirma karta 5 akis (sumegskite po dvi akis, sumegzta perkelkite ant kairiojo virbalo ir vel sumegzkite, kol nuleisite tiek akiu kiek reikia), tada antra karta 3 ir trecia karta 1. O kaklui kiekvienoje gerojoje puseje nuleiskite po 1 aki arba nieko nenuleiskite. Ziurekite i si aprasyma 1 arba 0. Blogojoje puseje tiesiog ismegzkite visas akis paprastai - blogosiomis akimis.
    Labai dziaugiuosi, kad mokotes as irgi labai daug ismokau per ta laika, kuri leidau su vaikais:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,
    Ir as noriu savo sunui numegzti liemene. Mezgime patirties praktiskai neturiu, paskutini karta teko megzti pries kokiu 15 metu... :) Be to jau isardziau savo mezgini tris kartus :D
    Tai gi, noreciau pasiteirauti kaip ismegzti kakliuka nugarineje dalyje. Kazkaip nerandu tokio aprasymo
    Labai lauksiu atsakymo

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki,

    Dažniausiai nugaroje nenuleidziu akių kakliukui. Megzkite tiesiai ir nuleiskite visas akis.

    AtsakytiPanaikinti
  7. sakykite is kokiu siulu mezgete ir kokio dydzio virbalais, labai dekui :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mezgiau merino vilnos siūlais, 3,5 mm storio virbalais.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki, norejau paklausti del akiu nuleidimo - su eiles pradzia viskas aisku, o kaip su pabaiga? Siulas tada atsiranda ne ten, kur priklauso, nieko tokio?

    AtsakytiPanaikinti
  10. o kaip nuleidinet kakla reikia?pirma aki nukeli o kita ismezgi?

    AtsakytiPanaikinti