2012 m. sausio 28 d., šeštadienis

Mergaitei






Taip ir norisi lyžtelti:)

Už lango pūpsojo lyg iš cukraus pudros nulipdytos pusnys, kur ne kur suardytos mažų vaikų pėdučių. Ten žaidė ledų parduotuvę, ten plasnojo lyg balti angelai. Gali būti kad naktį pro šalį pražingsniavo ir miško žvėris. Tik tolėliau lygi ir traški sniego pluta blizgėjo it pribarstyta smulkių kristaliukų. Labai daug gali išskaityti ant sniego paliktuose pėdsakuose, ne tik tai, kas juos paliko, bet ir kas jais dar ateis.


Po namų ruošos lepinausi žiemine popiečio saule ir prisiminiau mielą, šiltą ir trumpą megztuką, kuris dažnai papuošia mažąją, nes tinka prie įvairiausių rūbų. Dažniausia prie abiejų alyvinių suknelių, bet puikiai ir prie džinsų.

Bolero galite megzti iš atskirų dalių ir jas susiūti arba megzti tik tris dalis: pagrindinę ir rankoves. Pagrindinei daliai apmeskite 149 akis ir 3 cm megzkite lygiuoju raštu gerąja ir blogąja pusėmis. Tada mezginį padalykite į tris dalis: 75 akių nugarą ir dvi po 37 akis priekio dalis. Megzdamos kiekvieną dalį atskirai kas antroje eilėje gerojoje pusėje nuleiskite 3, 2 ir 1 akį rankovėms. Nugarą megzkite lygiai iki viršaus ir baikite.
Megzdamos priekį, kai nuleisite 3, 2 ir 1 akį rankovėms, ties kaklo linija iš vidinės mezginio pusės 16 kartų sumegzkite pirmą ir antrą akis. Megzkite iki nugaros dalies aukščio ir nuleiskite visas akis.
Rankovėms apmeskite 77 akis, megzkite ratu 8 eiles raštu tada raštu pagal schemą. Kitoje eilėje sumažinkite akių skaičių iki 42 (sumegzkite maždaug kas 6 akį po dvi akis). Tada vieną eilę megzkite paprastai, o nuo antros pradėkite platinti: „pasižymėkite“ pirmą rato akį ir kas trečią eilę prieš tą akį ir po jos pridėkite po papildomą akį.
Toliau megzkite nepridėdamos akių iki reikiamo ilgio vidinės rankovės dalies. Tada nuleiskite 6 akis ir pradėkite megzti gerąja ir blogąja pusėmis, o iš kraštų 6 kartus nuleiskite po tris akis. Mezginį baikite.
Rankoves prisiūkite, o išorinę bolero dalį apnerkite: viena eile stulpeliais be užmetimo, tada „dantukais“ sujunkite 3 pynutės kilpas ir įnerkite į kas antrą stulpelį. Bolero užsekite puošnia sagute arba sage.

2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

Kakavos diena







Šį rytą pabudau be žadintuvo kvietimo. Pro užuolaidų plyšį mačiau, kad lauke jau šviesu. Mažoji tik pramerkusi akis tiesė rankas ir prašėsi į mūsų lovą, vyresnėlis atbėgo tik išgirdęs, kad kažkas jau pabudo. Šiandien namų, vaikų ir buvimo kartu diena. Manęs laukė vėlyvi pusryčiai ir kava su pienu. Vaikai pirmą kartą smaguriavo balintos kakavos ir visi ruošėmės ant snieguotų kalnų. Šiandien mūsų diena!


Taip, pagaliau atėjo žiema. Gerai, kad nelabai šalta ir baisiai nesikandžioja:) Mūsų vyrams atrodo niekada nebūna šalta, o mes su mažąja mielai šildomės megztomis kojinėmis. Jūsų dienoraščiuose radau įvairiausių tapkučių ir megztų batelių. Pasirinkau lengviausiai ir greitai mezgamas. Tik supratau, kad vilnoniai siūlai, man net žiemos vidurį gali sukelti pavasarinę alergiją:) Na bet mažoji džiaugiasi rezultatu, linkiu ir jums pasišildyti.

Vienai tapkutei apmeskite 30 akių ir megzkite 10 cm ripsu. Tuomet padalinkite akis ant keturių kojinių mezgimo virbalų tokiomis dalimis: po 6 akis tapkutės viršuje ir apačioje ir po 9 akis šonuose. Pamegzkite apie 13 elių, tuomet pradėkite siaurinti – sumegzkite akis tik šonuose- šoninio virbalo pradžioje ir gale po 2 akis kiekvienoje eilėje. Siaurinkite tol, kol liks 12 akių, po 6 ant dviejų virbalų. Tapkutę užbaikite susiūdamos šias akis, arba pertraukdamos vieno virbalo akis per kito, o tuomet tiesiog nuleiskite 6 akis. Tapkutes susiūkite kulno dalyje, viršų apnerkite vėžio žingsniu ir papuoškite bumbuliukais.

2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

Mes paaugome...






Baikščiomis akimis ji lydėjo mane iš namų. Ir nežinia, kuriai iš mūsų buvo sunkiau: jai likti namuose be mamos, ar man, išblaškusiai dėmesį tarp darbų, laukti vakaro ir visą dieną prisiminti tą žvilgsnį. Atrodo, kad mes visi labai paaugome. Negaliu pasakyti, kad to laukiau, bet galiu prisipažinti, kad labai džiaugiuosi mūsų susitikimais: dar niekada mažoji nebuvo tokia meili apdalindama mane bučiniais, dar niekada vyresnėlis nepasakojo tiek daug apie darželio reikalus ir džiaugsmus, o mūsų savaitgaliai dar niekada nebuvo tokie turiningi:).

Šį bolero pradėkit megzti nuo rankovių dalies dviem virbalais. Apmeskite 56 akis ir megzkite dvigubu stulpeliu (2 geros, 2 blogos). Megzkite tokio ilgio „šaliką“ kokio reikia jūsų mergaitės abiem rankovėms ir nugaros daliai. Pamatuokite ištiestas į šonus rankas nuo riešo iki riešo ir žinosite tikslų ilgį. Aš mezgiau 74 cm. Tuomet nuleiskite visas akis ir susiūkite rankovių dalis nuo vieno ir kito krašto maždaug iki pažastų (palikite šiek tiek laisvumo, tačiau ne perdaug, kad ši megztuko dalis gražiai priglustų). Dabar surinkite „šaliko“ viršaus ir apačios akis ir pradėkite megzti virbalais su vąlu ratu. Tai bus megztuko nugaros apatinė dalis ir apykaklė. Šiam modeliukui surinkau 80 akių. Tuo pačiu raštu (dvigubu stulpeliu) megzkite apie 5 cm, tuomet platinkite - gerų akių stulpeliuose pridėkite dar po dvi geras akis iš šonų ir toliau megzkite 5 cm 4 gerų akių ir 2 blogų akių stulpeliu. Tuomet platinkite pridėdamos po 2 blogas akis tarpe tarp 4 gerų akių ir vėl megzkite 5 cm dvigubu stulpeliu (2 geros, 2 blogos). Tokiu būdu platinkite tol, kol jūsų megztukas bus norimo ilgio ir nuleiskite visas akis.
Rankovių kraštelį apnerkite vąšeliu.

Bolero labai patogus ir puošnus. Jį galite susegti priekyje sagele, nors daliai atrodo ir tiesiog apsigaubus:)